Novice

Ko se zbere vsa svetovna badmintonska smetana – »SUPER SERIES«

Ko se zbere vsa svetovna badmintonska smetana – »SUPER SERIES«

Pretekli teden sem imela priložnost igrati na Swiss Open Super Series, ki zaradi izjemne kvalitete, udeleži se ga namreč vsa svetovna badmintonska »smetana«, pusti v tebi poseben pečat. Zato sem se tudi odločila, da malo povzamem dogodke zadnjih dveh tednov, ko sta se v Evropi odvijali kar dve tovrstni tekmovanji, ob tem pa vas še nekoliko seznanim s tem kdaj, kje, kako in na kakšen način tovrstna tekmovanja potekajo. Tako upam, da boste dobili občutek, da je tudi badminton šport, pri katerem gre na profesionalni ravni povsem ZARES 🙂

lee-chong-wei1-199x300

Chong Wei LEE (MAL)

Kot že rečeno, se je v nedeljo zaključil Swiss Open, tradicionalno tekmovanje, ki se ga vsako leto udeležijo najboljši tekmovalci sveta, hkrati pa je eden izmed letno 13 turnirjev Super Series (12 + masters), torej tistih, ki so po prestižnosti takoj za olimpijado in svetovnimi prvenstvi. Pravzaprav je bilo v zadnjih dveh tednih v Evropi moč prisostvovati dvema tako velikima dogodkoma, saj je teden pred tem tudi Anglija gostila, lahko bi rekli še bolj tradicionalen, All England.

Sicer je nagradni sklad tovrstnih dogodkov od 200 000 USD naprej, kar pomeni, da gre za »profesionalna« tekmovanja, ki vedno znova privabijo ves svetovni badmintonski vrh, zato si verjetno predstavljate, kakšen užitek je ogled nekaterih tekem.

 

Sicer so vsa prva mesta na obeh tekmovanjih letos »pobrali« Azijci.

kitajka-wang2-250x166

Yihan WANG (KIT)

 

 

MS: Dan LIN (KIT)

ŽS: Yihan WANG (KIT)

MD: Yun CAI/Haifeng FU (KIT)

ŽD: Yawen ZHANG/Tingting ZHAO (KIT)

XD: Hanbin HE/Yang YU (KIT)

 

Pri tem omenimo, da so za Evropo odlične uvrstitve priigrali Danka Tine Rasmussen z 2. mestom med posameznicami ter njena sorojakinja Nanna Brosolat Jensen s polfinalnim nastopom v isti disciplini. Med moškimi dvojicami je bila odlična tretja danska naveza Mathias Boe/Carsten Mogensen, v mešanih dvojicah pa je Rusinja Anastasia Russkikh skupaj z Indonezijcem Limpele ravno tako zasedla končno tretje mesto.

danska-dvojica3-199x300

Boe/Mogensen (DAN)

Swiss Super Series sta zaznamovali tudi odpovedi nastopov najboljših Evropejcev, Dancev Petra Hoeg Gadeja in Tine Rasmussen.

 

Še uspešnejša kot na All Englandu je bila na koncu moška dvojica Boe/Mogensen, ki je morala poraz priznati šele v finalu. Odličen je bil tudi Danec Jan O. Jorgensen ter naturalizirana Francozinja Pi Hongyan – oba sta med posamezniki prišla do polfinala.

 

lin-dan2-199x300

Dan LIN (KIT)

SWISS SUPER SERIES:

MS: Chong Wei LEE (KIT)

WS: Yihan WANG (KIT)

MD: Kien Keat KOO/Boon Heong TAN (MAL)

ŽD: Jing DU/Yang YU (KIT)

XD: Bo ZHENG/Jin MA (KIT)

 

 

 

Super Series se do oktobra zopet seli v Azijo. V juniju sta tako na vrsti Singapur in Indonezija. Sicer se tovrstna tekmovanja vsakoletno odvijejo v naslednjih državah:
Malezija

Koreja

Anglija

Švica

Singapur

Indonezija

Kitajska (2x)

Japonska

Danska

Francija

Hong Kong

-V eni izmed zgoraj naštetih držav, običajno na Danskem, pa se vsako leto v decembru odvija tudi Masters, ki se ga udeležijo najboljši tekmovalci s svetovne jakostne lestvice.

Badmintonski pozdravček vsem tomovčkom,

Špela

Share this post